Hoogbegaafdheid (HB)

Over hoogbegaafdheid is veel informatie te vinden. Misschien heb je er zelf ook al wat over gelezen. Waarschijnlijk heb je ook al gemerkt dat er op verschillende manieren naar hoogbegaafdheid wordt gekeken.

– Aan de ene kant heb je het uitgangspunt, dat je met een IQ van 130 of hoger gezien wordt als hoogbegaafd. Daar hoort ook een overtuiging bij dat je overal goed in zou moeten zijn. Altijd hoge cijfers haalt en je geen hulp of ondersteuning nodig zou hebben, omdat je het allemaal wel zelf zou moeten kunnen. 
– Aan de andere kant heb je de uitleg, dat naast het hebben van een hoog IQ er nog meer dingen meespelen.
Het hebben van creativiteit, motivatie en doorzettingsvermogen zijn nodig om te kunnen uitblinken. Daarnaast is de omgeving waarin je opgroeit eveneens belangrijk om tot jou volle potentie te kunnen komen. 

Er is echter nog een andere manier om hoogbegaafdheid uit te leggen. De wetenschap heeft ontdekt dat mensen die hoogbegaafd zijn meer wegen in hun hoofd hebben, waardoor informatie sneller kan worden verwerkt in ons brein. Dit betekend niet direct dat je slimmer bent dan andere mensen, maar simpelweg dat je hoofd sneller kan denken en je sneller verbanden zou kunnen leggen. Het is daarbij wel belangrijk dat onze beide hersenhelften goed met elkaar samen werken. Op het plaatje hiernaast is te zien dat we een logisch deel hebben en een creatief/gevoelig deel. Wanneer de wegen in ons hoofd deze hersenhelften met elkaar verbind kun je tot volle bloei komen. Echter is dat niet altijd even makkelijk. Zeker als de juiste ondersteuning mist, die bij jou past. Het kan dan voorkomen dat je je gaat aanpassen aan wat je denkt dat anderen van je verwachten. Het kan ook zijn dat je zelf vind dat je alles moet kunnen, omdat je hoogbegaafd bent. Je kan ook snel afgeleid zijn, omdat je naast snel denken ook nog alles waarneemt. Of andere mensen vinden jou maar raar, omdat ze je niet begrijpen. 

Hierdoor kunnen er allerlei uitdagingen op je pad komen, hier onder lees je welke uitdagingen dat kunnen zijn.

Welke uitdagingen kan je tegen komen in combinatie met  hoogbegaafdheid: 

– Faalangst
– Gepest worden
– Alles saai vinden
– Onderpresteren
– Aandachtsproblemen
– Je anders voelen
– Storend en clownesk gedrag
– Niet naar school willen
– Hoog sensitiviteit 
– Je zelf kwijt zijn door aanpassing
– Niet goed kunnen plannen
– Leren leren problemen
– Gedragsproblemen
– Vol hoofd hebben

– Nooit een stil hoofd hebben
– en nog meer 

Bij OEKA Coaching doen we geen onderzoeken naar hoogbegaafdheid.

Wel is er veel kennis in huis over HB, daardoor kunnen we ondersteunen
op het gebied van:

– Uitleg geven over wat hoogbegaafdheid is en samen uitzoeken hoe dit voor jou werkt.

– Hoe ga je om met het hoogbegaafd zijn en met de uitdagingen die dit met zich meebrengen.  
– Uitleg geven hoe de hersenhelften met elkaar samen werken en dit oefenen.
– Vast zittende overtuigingen omzetten naar groei mogelijkheden.
– Ondersteuning bieden bij de uitdagingen die voortkomen vanuit het stuk HB. 

Binnen OEKA Coaching gaan we uit van de kracht en mogelijkheden die dit met zich meebrengen. We streven er dan ook naar om HB niet als last te zien, maar een kwaliteit die ons mooie dingen kan brengen en kunnen helpen uitdagingen aan te kunnen en te veranderen.